Lite om våra tankar

Jag har alltid tyckt om hängmatte-kulturen. För 12 år sedan började det dock på allvar – att inte bara gilla dem utan att leva på dem också. Vi började med att sälja ett annat märke som redan fanns. Med åren som gick blev det tydligare och tydligare att det var dags att starta eget helt efter vår egen filosofi. Därför skapade vi märket “Hamaca“. Namnvalet var givet – på spanska betyder det hängmatta och i latinamerika är hängmattorna en självklarhet i hemmen.

 
 
 
hangmattor hamaca
hangmattor hamaca
Filosofin är självklarheter som vi har lärt oss med åren genom erfarenheter särskilt från resandet. Både jag och min man ville ursprungligen jobba med utveckling i fattiga länder men allteftersom vi samlade på oss mer erfarenheter visade det sig att drömmen var en hägring. Bistånd är en kortsiktig quick fix som inte löser riktiga problem – som snarare förvärrar situationen genom korruptionen som genomsyrar den. Det verkliga alternativet till en positiv utveckling är se bortom gränserna och  ge folk jobb och möjlighet till att försörja sig själva. Så vårt sätt att nå vårt mål var att fundera ut vad vi kunde göra som kunde skapa jobb på platser i världen som verkligen behövde det med något som vi skulle tycka om att jobba med vilket naturligtvis ledde till att vi startade vårt projekt med hängmattor.
 
 
 
Tankarna att våra produkter ska tillverkas med kärlek och med naturen i omtanke har också varit central. Det har varit ett absolut kriterium när vi har letat samarbetspartners att personerna som jobbar där ska trivas och ha det bra. Det är en nödvändighet inte bara för samvetets skull utan också för att den höga kvaliteten på produkterna ska bibehållas. Här till höger kan du se min intervju med Marta som är jobbar på hängmatte-fabriken i Colombia.
 
 
 

hangmattor hamaca
En annan viktig aspekt är att – när det är möjligt – hitta kreativa sätt att minska den negativa miljöpåverkan. Helst genom att använda något som redan finns – som bomull som återvinns. Bomullen i det här fallet kommer från plagg från USA som sedan hanteras i Mexiko så att det blir garn och skickas sedan till fabriken i Colombia. Man använder inte bara något som redan finns – man använder inte heller de resurser som krävs för att odla bomullen. Enorma vattenmängder går åt till produktionen av både vanlig och ekologisk bomull vilket gör att den återvunna bomullen blir den som använder minst vatten i tillverkningsprocessen.
 
 
Vi gör vad vi kan för att saker ska flyta på bra så de allra flesta som jobbar med oss har gjort det ganska länge. Då kan man säkert gissa att de trivs. Vilket är en del av vår filosofi.
 
Grundpelaren i verksamheten är att det ska vara fina kvalitetsprodukter, som folk vill ha, som gärna ser lite extra färgglada och detaljrika ut. Därför spenderar vi faktiskt rätt så mycket tid att jobba med design. Det är en av mina favoritbitar med att vara sin egen. När vi var i Colombia sist ritade jag upp en ny design för en hängmatta som var ganska lätt att producera men med fina handgjorda detaljer. Det blev en sån här tjusig Artesano-hängmatta.
hangmattor hamaca