Hur våra hängmattor är tillverkade

Våra HAMACA-hängmattor är tillverkade i Colombia. Du kan se hur de tillverkas i videon nedan. Där kan du också höra hur det är att jobba i fabriken.

Det ligger mycket arbete bakom en enda hängmatta. Såhär gör man:

  1. Garnet vi använder tillverkas av återvunnen bomull, som främst kommer från textilier i Amerika. Det färgas och fraktas sedan till vår fabrik.
  2. Först vävs tyget i ett väveri med powerloom-maskiner för att tyget ska bli jämnt och slitstarkt. Det färdiga tyget skickas till tillverkningen.
  3. Där flätas ändarna till “cadejos” (de vackra kedjorna som pryder våra Colombianska hängmattor)
  4. Så sys hängmattan och kanterna rättas till.
  5. Öglorna och linorna är tidskrävande att göra men de är viktiga att få rätt.
  6. Om hängmattan ska prydas med en handvirkad macrame-frans fästs den nu.
  7. Hängmattan kvalitets-kontrolleras och viks ihop.
  8. Och packas in i tygpåsarna som sys för hand.
  9. Färdigt att lastas i en kontainer för att skeppas till oss!

När vi har letat tillverkningar har vi haft det som krav att det ska vara en plats där personerna som jobbar trivs – som sköts på ett sjysst sätt och där man gillar att göra sitt jobb. Det är en nödvändighet inte bara för samvetets skull utan även för att kvaliteten på produkterna ska vara konsistent.

En annan viktig aspekt är att – när det är möjligt – hitta kreativa sätt att minska miljöpåverkan. Helst genom att använda något som redan finns – som bomull som återvinns. Bomullen i det här fallet kommer från plagg från USA som sedan hanteras i Mexico så att det garn och skickas till fabriken i Colombia. Man använder inte bara något som redan finns – man använder inte heller de resurser som krävs för att odla bomullen. Stora vattenmängder går åt – vilket gör att den återvunna bomullen blir ett mycket mer miljövänligt alternativ än den ekologiska.